8. međunarodno natjecanje profesionalnih kuhara Južne Europe

 

Od 7. do 10. ožujka 2013, HELEXPO centar Thessaloniki, bio je domaćin 8. međunarodnog natjecanja profesionalnih kuhara južne Europe.

U organizaciji Chef’s kluba Thessaloniki, a pod pokroviteljstvom WACS-a (World Association of Chefs Societies), na takmičenju se okupilo preko 500 kuhara iz 20-ak zemalja, te mnogi međunarodni WACS-ovi suci iz cijelog svijeta.

Kuhari su se natjecali u 35 kategorija koje su bile podijeljene na individualna natjecanja juniora i seniora, te na timska i nacionalna natjecanja.

Hrvatska je i ove godine imala svoje predstavnike na takmičarskom dijelu festivala. U ime SKMER-a (Savez Kuhara Mediterana i Europskih regija) nastupali su Josip Carević kao takmičar i Željko Neven Bremec kao sudac.

Pod vodstvom Ivana Buzolića, međunarodnog WACS-ovog gastro suca, u ulozi takmičara nastupile su Sabina Jalšić i Maja Mačković.

Mlade snage hrvatske gastro scene i na ovom takmičenju su očarale žiri i Grčku, prezentiravši autohtone namirnice i začine sljubljene u tradicionalnim recepturama s daškom modernog pristupa pripremi i prezentaciji jela.

Josip Carević osvojio je zlatnu medalju u kategoriji Riba, srebrnu medalju za Restorantski desert, te merit u kategoriji Pasta.

Sabina Jalšić okitila se sa dvije srebrne medalje u kategorijama Riba i Perad, te meritom za kategoriju Moderna kuhinja.

Maja Mačković osvojila je zlatnu medalju u kategoriji Riba, te brončanu medalju za Modernu kuhinju.

U timskom dijelu natjecanja, u kategoriji National team Grand prix, naši mladi kuhari osvojili su Merit, odnosno priznanje za svoje kreacije spravljene od namirnica dobivenih na licu mjesta.

Ukupan, impresivan rezultat pod hrvatskom zastavom na 8. Međunarodnom takmičenju profesionalnih kuhara južne Europe u Thessalonikiu, broji 6 medalja i 5 priznanja koje je kući donijela ova moćna trojka.

Prosjek od dvije medalje po osobi na međunarodnom takmičenju profesionalnih kuhara svrstava Hrvatsku u sam vrh svjetske gastronomije.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone